ad

Tuesday, March 1, 2011


Kepentingan Statistik Kepada Kedai Online Anda


Statistik amat penting bagi setiap kedai online. Tanpa statistik, anda tidak akan mampu mengetahui pencapaian semasa kedai online anda. Data dalam statistik juga dapat membantu anda memaksimakan usaha pemasaran kedai online anda dan seterusnya meingkatkan jualan. Antara kepentingan statistik untuk kedai online anda :

Mengetahui Jumlah Pengunjung (Unique Traffic)

Pernahkah anda terfikir berapa banyak pengunjung yang datang ke laman web anda setiap hari? Statistik mampu memberitahu anda jumlah pengunjung kedai online anda pada sesuatu masa. Ini penting untuk anda menentukan pada waktu dan masa bila kedai online anda mempunyai pencapaian jualan terbaik.

Berapa Lama Pengunjung 'Stay' di Kedai Online Anda (Bounce rate)

Sama ada ianya di laman utama atau di dalam ‘pages’ anda perlu mengambil tahu kerana ia penting untuk anda memastikan samada kedai online anda sentiasa dalam keadaan yang terbaik untuk pengunjung. Semakin lama pengunjung tinggal di kedai online anda, semakin tinggilah peluang jualan di kedai anda untuk naik.

Sumber Trafik

Jika anda mahu mengira 'Conversion Rate' di kedai online anda, anda perlu mengetahui jumlah pengunjung yang datang. Anda juga perlu tahu dari mana sumber pengunjung anda, supaya anda boleh mengetahui kebaikan sumber trafik tersebut, samada ia mampu memberi kelebihan kepada kedai online anda atau tidak.

Kata Kunci

Adakah anda tahu kata kunci mana yang selalu datang ke laman jualan anda? Kebanyakan pemilik kedai online mempunyai kata kunci yang bagus tetapi mereka tidak mengetahui kata kunci yang mana memberi mereka trafik terbanyak. Ini penting kerana kata kunci yang bagus mampu memberi mereka banyak trafik pada masa akan datang. Dengan statistik akan memberitahu anda kata kunci yang mana memberi trafik dan yang mana tidak.

Google Analytics Sebagai 'Tool' Statistik Pilihan

Salah satu perisian statistik yang kami cadangkan untuk kedai Lot.my anda ialah Google Analytics. Google Analytics adalah salah satu perisian statistik percuma yang di sediakan Google. Ia amat berguna untuk analisis terhadap kedai online anda. Kebanyakan pemilik kedai online pernah mendengar tentang Google Analytics tetapi tidak mengambil masa untuk mempelajari cara menggunakannya.

Di Lot.my, kami telah berusaha menambah feature baru untuk mengintegrasi Google Analytics dengan kedai online Lot.my anda. Pada artikel akan datang kami akan menunjukkan anda bagaimana untuk menggunakan feature baru tersebut.

0 comments:

Post a Comment