ad

Thursday, October 21, 2010


Tutorial : Memasang Favicon Ke Kedai Lot.my Anda

Favicon adalah umpama logo atau simbol untuk sesebuah laman web. Selain dapat mempamerkan brand, ia juga dapat menjadikan sesebuah laman web lebih menarik di lihat pengunjung. Di Lot.my, anda juga berpeluang memasang favicon untuk kedai anda. Dalam tutorial kali ini, kami akan menunjukkan cara untuk memasang favicon untuk kedai anda. Ikuti langkah-langkah yang di tunjukkan dengan teliti. Ianya simple sahaja.

1) Pilih gambar yang anda mahu jadikan sebagai favicon.

Nota : Jika anda mahu, anda boleh mengecilkan gambar anda, kecilkan sehingga saiz 25x25. Proses ini hanya perlu jika anda mahu mencantikkan kualiti gambar anda.

2) Pergi ke laman web IconJ, sebuah laman web, untuk menyimpan file anda secara percuma.

3) Klik pada butang browse, kemudian pilih gambar yang anda mahukan dan klik Upload Now.4) Setelah berjaya di upload, copy html code yang di berikan, seperti yang di tunjukkan dalam gambar bawah.5) Kemudian, masuk ke bahagian Setting kedai anda, dan pergi ke bahagian Custom HTML di dalam Side Module.

6) Klik pada Source dan paste code html anda di situ dan klik Save.

Nota : Anda juga boleh meletakkan code html tersebut di bahagian Custom HTML untuk Welcome Message.

Refresh browser yang anda gunakan untuk melihat logo favicon anda. (Lihat contoh yang di buat di Banner.lot.my.) Tahniah! Anda sudah berjaya memasang favicon untuk kedai anda. Simple bukan? Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment